Vijf dingen die je moet weten voordat je aan botox begint

Maaike Dorsteen (37, moeder van drie kinderen) schrijft regelmatig op furrow.nl wat zij noemt de leukste blog over rimpels. Ze somt in haar recente blog de belangrijkste aandachtspunten voor botoxbehandelingen nog eens op:

Dit zijn de 5 dingen die je moet weten, voordat je aan botox begint:

Botox is niet permanent

Er zitten voordelen aan (als je last hebt van een hangend ooglid, is het fijn om te weten dat je er niet eeuwig mee rond hoeft te lopen), maar botox wordt binnen een aantal maanden weer afgebroken. Het verschilt per zone, maar na ongeveer 3 maanden zul je je weer bij je cosmetisch arts moeten melden voor een touch-up.

Hoelang het bij jou duurt voordat de botox volledig is afgebroken hangt af van de zone, hoe vaak je al een behandeling hebt gehad en misschien ook welk merk botox er gebruikt is. De kraaienpootjes zijn vaak het eerste uitgewerkt, je voorhoofd kan je meestal na 3 maanden weer bewegen en na 12-16 weken kun je vaak ook wel weer chagrijnig kijken.

Botox kan hoofdpijn veroorzaken

Er bestaat een kans dat je na een botoxbehandeling last krijgt van hoofdpijn. Ongeveer 1 tot 10% krijgt te maken met deze bijwerking. Het geldt trouwens niet alleen voor cosmetische ingrepen, maar ook bij medische toepassingen, waarbij grote hoeveelheden botox worden gebruikt.

Het is alleen lastig te bepalen hoe deze bijwerking precies ontstaat. Soms gaat de hoofdpijn ook gepaard met een stijf gevoel. Meestal is dit te verklaren, omdat je spieren toch een optater krijgen van de naald.

Toch is hoofdpijn na botox één van de bijwerkingen waarover je je in prinicpe geen zorgen hoeft te maken. De pijn is meestal binnen een aantal dagen verdwenen en kun je in de tussentijd makkelijk bestrijden met een pijnstiller.

De effecten van botox op lange termijn zijn nog niet bekend

Niets is zeker in het leven en dat geldt ook voor de effecten van botox op lange termijn. Het is namelijk niet helemaal duidelijk welke invloed hij op je zenuwuiteinden én hersenen heeft, aangezien het niet bekend is waar de botox blijft als hij wordt afgebroken.

Het is niet zo dat er geen onderzoek naar gedaan wordt, maar het blijft lastig om aan te tonen. Een wetenschappelijk onderzoek dat 10, 20 of 30 jaar duurt heeft als nadeel dat de deelnemers ervan ouder worden en in de tussentijd ook andere aandoeningen krijgen. De vraag is alleen of die ontstaan zijn door botox of dat ze ouderdomsgerelateerd zijn. Wil je geen enkel risico lopen, dan zul je op zoek moeten gaan naar een alternatief.

Met botox ben je meteen van je rimpels af

Helaas loop je na een botoxbehandeling met evenveel rimpels de kliniek weer uit als dat je naar binnen bent gegaan. De kans is zelfs groot dat je gezicht ook nog eens voorzien is van een aantal speldenprikken.

Het duurt namelijk zeker een aantal dagen voordat de botulinetoxine zijn werk gaat doen. Meestal merk je na 2 dagen dat je spierkracht langzaam begint af te nemen, rond de 3 dagen kun je rekenen op 60% van het uiteindelijke resultaat en na ongeveer 14 dagen is pas het maximale effect zichtbaar.

Kan je botox verwijderen?

Als het er eenmaal in zit, krijg je de botox er niet meer uit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld fillers met hyaluronzuur, die je met behulp van hyaluronidase weer kunt oplossen, kun je botox niet verwijderen. Eventuele bijwerkingen kun je meestal wel enigszins corrigeren, maar vind je het bijvoorbeeld lastig dat je niet meer kan fronsen dan zit er niks anders op dan te ‘wachten’.

Ook als je niet tevreden bent met het uiteindelijke resultaat van de behandeling, dan zit er niks anders op dan de botox te laten uitwerken. Gelukkig is de botox meestal binnen drie maanden weer uitgewerkt. Maar in het meest ongunstige geval zit je er 6 maanden mee opgescheept. En er is ook niks wat je kan doen om ervoor te zorgen dat de botox sneller is uitgewerkt.