Draadjeslift: het laatste oordeel?

Dr Jan C.F.M. Aghina, auteur bij ietsmooier.nl geeft ons een update over de laatste ontwikkelingen rondom draadjeslift. Bij Puur-Water voeren we deze ingreep niet uit, omdat we nog onvoldoende duidelijkheid hebben. Er lijkt nu toch een andere visie te ontstaan op deze techniek. Wij volgen de ontwikkelingen en nemen een besluit zodra we absolute zekerheid hebben over de effecten van deze ingreep.

Medio juli verrasten RTL en de Telegraaf met het standpunt van de vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) over het gebruik van draden voor cosmetische doeleinden. Draden moesten worden verboden omdat ze klachten zouden geven, niet gecertificeerd waren en de artsen die ze inbrengen zouden niet zijn opgeleid.

Het was een opvallend statement van deze beroepsgroep. Niet dat ze ooit veel met draadjes ophadden, laat staan dat er voldoende expertise is over de draden onder de plastisch chirurgen in ons land. In tegenstelling tot de landen om ons heen waar plastisch chirurgen (en dermatologen) veel ervaring hebben in het plaatsen van zowel de kleinere pdo- en polymelkzuurdraden als de dikkere draden zoals de Happy Lift. Op alle grote congressen zijn zij het die hun positieve ervaringen delen met hun beroepsgenoten. In Nederland zijn dat veelal de cosmetisch artsen. Slechts één Oekraïnse dermatoloog waarschuwt voor teveel enthousiasme en wil meer onderzoek doen naar het bindweefsel dat wordt gestimuleerd door de draden.

 Zoals dat zo vaak gaat, volgt na de publicatie in krant en op TV, een serie vragen aan de minister. Nu was het kamerlid Henk van Gerwen van de SP, oud-huisarts uit Oss die Minister Schippers 7 vragen stelde. De minister heeft inmiddels op 6 september geantwoord. Draden mogen worden ingebracht door cosmetisch artsen en natuurlijk doen zij dat op een steriele wijze, (zoals dat is aangeleerd bij hun opleiding). Er zijn bij de IGZ nog nooit meldingen ontvangen over complicaties na het inbrengen van de draden. Ook blijkt de NVPC nooit meldingen van complicaties te hebben gekregen. Ze heeft haar stellingname niet kunnen onderbouwen met praktijkgevallen. De minister concludeert dat er geen sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid. Opvallend is zij ook bericht dat de IGZ contact heeft gehad met de NVPC om nadere informatie. De verkregen informatie bleek weinig concreet en vormde onvoldoende basis voor nader onderzoek.

Is hiermee nu alles gezegd? Draden blijken goede resultaten te geven voor de thans gehanteerde indicaties. Artsen moeten de behandeling zorgvuldig, deskundig en steriel uitvoeren, en natuurlijk pas nadat ze zijn opgeleid om de behandeling kundig uit te voeren met goedgekeurde draden van de bekende gecertificeerde bedrijven.