Pigmentvlekken kunnen we aanmerkelijk lichter maken

Pigmentvlekken worden ook wel aangeduid als ouderdomsvlekken (solar lentiges), maar de boosdoener is de zon – zoals de Latijnse naam al suggereert – niet de ouderdom. Volgens de laatste dermatologische inzichten speelt een vette huid en de hoeveelheid geproduceerde talg ook een rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Het onderliggende mechanisme is dat talg het immuunsysteem activeert, waardoor de vlekken ontstaan of verergeren.
Vrijwel alle ouderen hebben te maken met deze vlekken, vrouwen iets meer dan mannen. Ze komen met name voor in het gelaat, hals, decolleté en de rug van de handen. Dit in tegenstelling tot sproeten, die juist bij vrouwen vaker voorkomen.

Voorbeeld behandelplan

Therapie voor pigmentvlekken

Het zal duidelijk zijn dat je verergering van je pigmentvlekken kunt voorkomen door je niet teveel in de zon te begeven. Gelukkig hebben we enkele zeer effectieve behandelmogelijkheden:

Met de ZO Medical productlijn van Obagi bereiken we een egalere huidtoon en gaan we de vorming van nieuwe vlekken tegen. Belangrijk zijn Retamax en Brightenex met een retinolconcentratie van respectievelijk 1,3 en 1%. Retinol wordt in de cel omgezet naar tretinoïne (vitamine-A zuur). Brightenex houdt de activiteit van de pigmentcellen in toom. Zo nodig voegen we Glycogent toe, dat o.a. melkzuur bevat met een ex-foliërende werking. Essentieel is het reduceren van de talgproductie met een goede behandeling voor de vette huid.

Verder kunnen we een licht blekende crème (hydrochinon) toepassen in combinatie met een tretinoïne crème (vitamine-A zuur). Tretinoïne heeft een huidverjongende werking, normaliseert de pigmentproductie en zorgt daarnaast voor een betere penetratie van hydrochinon.

Reacties

 • Snel een dokter nodig?

  Heb je - om wat voor reden ook - snel een dokter nodig? Bel ons op het directe nummer: 06 - 53 56 11 83.
  Al onze contactgegevens
 • Direct afspraak maken

  Je kunt ons bellen, of 'n mail sturen dan nemen wij contact met je op. Maar je kunt ook direct in onze agenda een afspraak maken. Bij je afspraak kun je de dokter van jouw voorkeur opgeven.
  Boek je afspraak online
 • Jouw intake consult

  Bij de intake ontvang je een persoonlijk advies van één van de dokters. Hij of zij zal waarschijnlijk ook je behandelend arts zijn. We vragen een bijdrage van € 19,95 voor dit intake consult. Dit bedrag ontvang je retour bij de start van je behandeling.
 • Het werkt in stappen

  We kunnen veel doen aan jouw pigmentvlekken. Er zijn wél meerdere behandelingen voor nodig en het vraagt ook aandacht voor de verzorging. Meer weten? Maak een afspraak voor een intake consult.

 • Neem de tijd voor een intake