Rosacea verschijnselen

Het is belangrijk om te weten dat rosacea een veel voorkomende chronische aandoening is met verschillende stadia:
Eerste fase: roodheid, couperose (telangiectasia) en – langdurig-  blozen. Je zult wel herkennen dat deze symptomen verergeren na het eten van gekruid voedsel en bij sommige dranken, vooral alcoholische. Het gebeurt ook als je in een warme omgeving bent, zoals in de zon. Verder kun je een brandende en/of prikkende huid ervaren na het aanbrengen van huidproducten.
Tweede fase: continue roodheid met perioden van puistjes. Er zijn geen comedonen – ook wel mee-eters genoemd –  en daarom niet te verwarren met acne.
Derde fase: rhinophyma, waarbij de neus dikker is met pukkels en couperose. Dit zie je vaker bij mannen boven de 40 jaar. (ten onrechte associëren veel mensen dit met overmatig alcoholgebruik). Rosacea van de ogen kan ook voorkomen.

Voorbeeld behandelplan

Therapieën voor rosacea

Het allereerste wat je kunt doen is het voorkomen van luxerende momenten; dat betekent voedsel en dranken vermijden waarvan je weet dat je erop reageert, hoewel strenge maatregelen niet bijdragen aan een blijvende verbetering van de aandoening. Verder even geen blootstelling aan UV straling en geen standaard huidverzorgingsproducten gebruiken. Ook antibiotica kunnen een rol spelen, los van het feit of je puistjes en/of pukkels hebt.

Echt genezen kunnen we deze aandoening helaas niet, maar we kunnen je voorkomen wel aanmerkelijk verbeteren. We zetten daarvoor onder meer producten van de ZO medical productlijn in, zoals Retamax, Glycogent en Cebatrol. Retamax bevat 1,3% retinol en passen we eigenlijk bij alle vormen van rosacea toe. Glycogent bevat o.a. melkzuur dat een exfolierende werking heeft. Cebatrol bevat 2% salicylzuur dat reeds verstopte talgklieren ontstopt. Het werkt daarnaast ontstekingsremmend. Triclosan is een mogelijkheid vanwege de antibacteriële werking. Glycogent en Cebatrol zetten we in wanneer je naast rosacea ook last van puistjes hebt.

Ervaringen

 • Snel een dokter nodig?

  Heb je - om wat voor reden ook - snel een dokter nodig? Bel ons op het directe nummer: 06 - 53 56 11 83.
  Al onze contactgegevens
 • Direct afspraak maken

  Je kunt ons bellen, of 'n mail sturen dan nemen wij contact met je op. Maar je kunt ook direct in onze agenda een afspraak maken. Bij je afspraak kun je de dokter van jouw voorkeur opgeven.
  Boek je afspraak online
 • Jouw intake consult

  Bij de intake ontvang je een persoonlijk advies van één van de dokters. Hij of zij zal waarschijnlijk ook je behandelend arts zijn. We vragen een bijdrage van € 19,95 voor dit intake consult. Dit bedrag ontvang je retour bij de start van je behandeling.
 • We kunnen je rosacea aanzienlijk verminderen

  Maar uiteraard is dat voor iedereen persoonlijk. Ons advies; kom eerst eens langs voor een intake, we kunnen je dan de behandelmogelijkheden uitleggen én een betrouwbare prognose geven van de resultaten die je kunt verwachten. De kosten van dit advies bedragen € 19,95, die we op een eventuele behandeling in mindering zullen brengen. De intake verplicht je uiteraard tot niets.

 • Afspraak maken voor 'n intake →