Hoe herken je spider naevi?

Een spider naevus is een veel voorkomende, onschuldige vaataandoening van de huid. Je ziet altijd een centrale rode verhevenheid (de ‘kop van de spin’) die meestal zo groot is als een speldenknop. Vandaaruit waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ‘pootjes van de spin’). De roodheid kun je wegdrukken, d.w.z. dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes kan worden geduwd. Bij loslaten vullen de vaatjes zich direct weer.
Deze ‘kleine spinnetjes’ komen het meest voor in het gezicht; de wangen en de neus, maar je kunt ze ook in je hals, nek, op de handrug, onderarmen en bovenbenen hebben. Hoe je ze krijgt is nog niet helemaal opgehelderd, maar het kan een rol spelen als je veel aan de buitenlucht blootgesteld bent. Ook hormonale factoren kunnen een rol spelen.

Voorbeeld behandelplan

Therapieën voor spider naevus

Wanneer de naevus geschikt is om met coagulatie te verwijderen, ontsmetten we de te behandelen plek met bijvoorbeeld chloorhexidine oplossing. Uiteraard verdoven we het plekje desgewenst eerst met een injectie. Daarna wordt je lichaam geaard met een plaat of pleister op de huid (in verband met de elektrische geleiding). Vervolgens branden we de vlek weg met een staafje dat verbonden is met het coagulatieapparaat. Het naevusweefsel verdampt als het ware en er blijft een brandwondje over. In je gezicht geneest dit meestal binnen 10 dagen, Op andere plekken van de huid kan het tot 3 weken duren.

Enkele reacties:

 • Snel een dokter nodig?

  Heb je - om wat voor reden ook - snel een dokter nodig? Bel ons op het directe nummer: 06 - 53 56 11 83.
  Al onze contactgegevens
 • Direct afspraak maken

  Je kunt ons bellen, of 'n mail sturen dan nemen wij contact met je op. Maar je kunt ook direct in onze agenda een afspraak maken. Bij je afspraak kun je de dokter van jouw voorkeur opgeven.
  Boek je afspraak online
 • Jouw intake consult

  Bij de intake ontvang je een persoonlijk advies van één van de dokters. Hij of zij zal waarschijnlijk ook je behandelend arts zijn. We vragen een bijdrage van € 19,95 voor dit intake consult. Dit bedrag ontvang je retour bij de start van je behandeling.
 • 'n Spider naevus is goed te behandelen

  Een spider naevus kunnen we met één of enkele behandelingen vrijwel geheel verwijderen. Hou er rekening mee dat er een – heel klein – littekenvlekje kan achterblijven na behandeling.

 • Laat ons er naar kijken